BackBack

RIBA Café

London

Year:
2003


Client:

RIBA

Azman Architects won the prestigious competition to create a thriving café/bar at the entrance foyer of the Royal Institute of British Architects Grade II listed 1930s headquarters.

Layers of steel, steel mesh and opaque Plexiglas screens were used to give the bar both privacy and texture and to create a café that could transform into a private members’ bar in the evening.

Three screens with varying opacity were installed on their own track on which they could move nimbly, either blocking or revealing space. The texture of these screens was achieved by overlapping opaque and dark-coloured panels. Lightweight opaque Plexiglas is sandwiched between semi-opaque screens, made from a simple stainless-steel mesh, sprayed in dark brown paint.

The space was designed to make all elements look temporary, standing out as additions to the original space such that, if removed, the original structure would remain intact.

A poured resin floor that was originally cream in colour gradually took on a look of walked- on stone as the space was used. Ad-hoc scratches appeared and the surface changed colour, reflecting the stone facade of the Portland Place building.